Rybí trh v Tokiu

Pokud někdy navštívíte Tokio, rybí trh je jedno z míst, které musíte vidět. Každý den tudy projdou tuny ryb (a všelijakých mořských potvor), které zde ve velkém nakupují hlavně do restaurací. Je to místo, které není primárně turistickou atrakcí, ale opravdovým centrem obchodu s rybami. Podle toho je třeba se také chovat a dávat pozor, kam člověk vchází, šlape, co fotí atd. Pokud si přivstanete, máte možnost si mezi 5:00 a 6:15 ráno prohlédnout trh s průvodcem a nahlédnout do zákulisí některých dražeb ryb. Jinak je trh ale otevřen až od devíti ráno. V tuto dobu jsem tu byl i já a fotografoval následující snímky.

 

Ještěrka na rybím trhu

Rybí trh je velice rušné místo, kde všemi směry proudí "ještěrky", které převážejí náklad z místa na místo. Prázdné nebo naložené, vždycky mají naspěch.

Mrkněte na krátkou videoukázku z provozu ještěrek na rybím trhu:

 

Rybí trh - hala

Uvnitř rozlehlých hal, ze kterých je tržiště složeno se nacházejí jednotliví prodejci se svými "stánky". Sortiment je opravdu rozmanitý a je tu na co koukat. Ryby a jiná havěť jsou buď v umělohmotných nebo polystyrenových přepravkách. Živé exempláře můžete vidět v četných akváriích. Trhovci váží, řežou, krájí, oplachují, vylupují, osekávají, prodávají a do toho všude jezdí ještěrky, procházejí se nákupčí a pletou se turisté. Je to místo neobyčejně akční ;-)

Řezání zmražených ryb

Zmražené kusy ryb je třeba naporcovat - dělá se to na motorové pilce, která je zachycena na snímku.

Vážení ryb

Rybu naporcujeme, zabalíme, zvážíme a prodáme zákazníkovi.

Kus zmražené ryby

Zpracování ryb

Velké kusy ryb se zpracovávají sekyrou. (pravděpodobně osekávají kosti)

Porcování ryb

Porcování kapitálního úlovku.

Zpracování možských potvor

Usměvavý prodejce ryb.

Sushi restaurace

V okrajové části rybího trhu se nachází několik restaurací, ve kterých můžete čerstvé plody moře, které jste si prohlédli na tržišti hned ochutnat. Nemohl jsem si nechat tuto příležitost ujít a jako milovník sushi jsem si vybral restauraci, kterou vidíte na obrázku.

Paní vrchní

Chtěl jsem si ofotit jídelní lístek a ochotná paní servírka se hned nabídla, že mi s tím pomůže. Vybral jsem si Tokujyoh nigiri set, který zahrnoval 7 různých nigiri kousků, jednu rolku (6x maki) a polévku. To vše v ceně 3100 yenů (asi 600 Kč). Musím říci, že lepší sushi jsem ještě nejedl, u nás bychom dali za stejnou porci v odpovídající kvalitě tak 3x tolik. Jestli máte rádi sushi, tak už víte, kam se podívat :-)

Nigiri sushi

Kuchař jednotlivé kousky sushi připravoval přímo přede mnou a postupně je kladl na zelený list položený přede mnou. Vypadalo to opravdu nádherně, všechny smysly si přišly na své.

Sushi mistr z Tokia

Po jídle jsem mistra požádal, jestli si ho mohu vyfotit. Takto jsem ho zachytil na jeho pracovišti.

Wasabi křen v celku

U nás známe Wasabi křen většinou až v jeho rozmělněné podobě jako přílohu sushi. Na rybím trhu prodávali v některých stáncích čerstvé Wasabi. Měl jsem tak poprvé příležitost vidět ho "na živo".

Návod na zelený ledový čaj

Při brouzdáni po tržišti jsem narazil na následující návod jak připravit skvělý ledový zelený čaj. Pokud náhodou neumíte japonsky, je zde i anglická verze :-)

Červené ryby s obrovskýma očima

Na závěr se s vámi loučím záběrem na "ryby s obrovskýma očima".

Štítky: , ,